Alla fastighetsägare får disponera varsin garageplats. Vi har tio garagelängor och platserna är numrerade från 1-122. Föreningen äger garagen och de förvaltas av styrelsen. Belysningen i längorna består av en armatur per två garageplatser. Garageinnehavarna byter själva trasiga glödlampor. Ett eluttag, för exempelvis motorvärmare, finns monterat vid varje plats. Det är anslutet med en säkring på tio ampère. Elbilsladdning är för närvarande inte tillåten i vårt område eftersom elanläggningen inte är dimensionerad för hög kontinuerlig belastning fast arbete pågår för att även det ska bli möjligt.
Det som kan förvaras i garaget utöver det egna fordonet, är fyra däck samt utrustning till fordonet såsom takbox, takräcke och cykelställ. Även produkter och verktyg för skötsel och underhåll av fordonet. Extra bränsle får endast förvaras i en reservdunk i fordonet.
Annan förvaring eller verksamhet tillåts inte i garagen. Det får heller inte göras ändringar i garagets konstruktion såsom att sätta upp väggar och liknande eller hyra ut, alternativt låna ut garaget, utan skriftligt tillstånd från styrelsen.
Brandfarliga gaser, till exempel gasol eller acetylen, får aldrig förvaras i ett gemensamhetsgarage och i övrigt får inte brännbara föremål förvaras i garagen.
Varje fastighetsägare får förfoga över ett hänglås och två nycklar till garaget som denne kan nyttja. Vid en försäljning av fastigheten skall garagenycklarna överlämnas till den nye ägaren. Förkommer nycklar eller hänglås måste nya anskaffas och de bekostas av garageinnehavaren. Beloppen är för närvarande 500 kr per nyckel och 2 500 kr för ett hänglås. Styrelsen har huvudnycklar för att säkerställa att det går att ta sig in i varje garage.
Var noga med att alltid låsa båda låsen på garagedörrarna. Tänk på att det samlade värdet i en länga avser inte endast garageinnehavarens ägodelar. Dispositionsrätten kan komma att omprövas om fastighetsägaren inte följer reglerna som gäller för garagen.
Varje garagedörr är försedd med två lås, ett fabriksmonterat regellås i dörren och ett separat hänglås. Samma nyckel passar i båda låsen. Låscylindrarna fungerar bäst om de är torra och var försiktig med så kallad låsolja. Det kan bli som vatten mellan två glasskivor, de små rörliga delarna fungerar inte som det är tänkt. Oljan kvarhåller även partiklar såsom pollen och annat som kan följa med nyckeln in i låset, det påverkar också funktionen.
Dörrlåsen fungerar oftast som de ska. Hänglåsen å andra sidan verkar mera utsatta för väder och vind och kan behöva visst underhåll. Den minimala mängden regnvatten som kan ta sig in i låscylindern via kapillärverkan, kan vi bortse från. Vatten från regn och smält snö som kommer ner mellan hänglåsbygeln och själva låshuset, kan istället göra att det inte går att öppna.
Möjligheten för att låset fungerar som det ska, ökar om bygeln är smord med ett fett som gör att vattendropparna inte får fäste. Om bygeln däremot fryser fast måste låset tinas. Det effektivaste sättet är att hämta en plastpåse med varmvatten, cirka två liter borde räcka. Vattnet kallnar inte under promenaden till garaget, även om det är tio minusgrader. Låt låset ligga mot påsens utsida under någon minut. Då kommer värmen från vattnet att sprida sig till låset och lösa upp isproppen. Ta sedan in låset vid tillfälle och låt det ligga på ett element under någon timme. När vattnet dunstat kan det sättas tillbaka på garaget. Uppträder andra fel med låsen, ring Nabos felanmälan och ange namn, telefon- och garagenummer.
©Tumba Gärde Samfällighetsförening 2022-12-15.